Mobiltelefon

Mobilen er viktig for barn. Den brukes til kommunikasjon, informasjonsutvikling og underholdning. Svært mange norske barn har smarttelefon, og særlig bruker jenter den til å ta og dele bilder. Det kan være vanskelig å fjerne bilder i etterkant, så tenk deg om før du deler!

I 2013 hadde 94 prosent av 9-16-åringer egen mobiltelefon og de fleste fikk mobiltelefon før de var 10 år. Hele 83 prosent hadde smarttelefon, og 54 prosent brukte Internett på mobilen.

Mobiltelefon blir brukt til mye forskjellig: barn og unge snakker, sender sms, tar bilder, spiller spill og tar opp video. Mobilen brukes også stadig oftere til å oppretteholde profiler og kontakt på ulike nettsamfunn som Facebook, og til å dele og publisere bilder og film på Instagram og Snapchat. Mobiltelefonen er tenåringenes fremste verktøy til å holde kontakt med jevnaldrende, og mange gir uttrykk for at mobiltelefonen er en form for livlinje. Mange tenåringer har mange kontaktpersoner, både nære venner, perifere relasjoner og familie. På mobilen veksler barn ofte mellom sms og bruk av nettapplikasjoner som Whatsapp og Viber. Mobilen kan være altoppslukende, og det kan virke som om hele ungdommenes liv foregår på smarttelefonen. Det kan være nyttig å prate med barna om bruk av telefon, og samtidig tenke over egne vaner for å sette et godt eksempel. Det er lett å miste kontroll over personlig informasjon om deg som ligger lagret på nett, enten det er bilder, kommentarer eller hvor du bor. Vern om ditt personvern!

 

Misbruk av mobiltelefon

De aller fleste mobiler har kamera og videokamera som brukes flittig, og mange nettsamfunn oppfordrer brukerne til å legge bilder til profilen sin. Det hender at barn og unge opplever at bilder de eller andre tar blir brukt til å mobbe, eller at de kommer på avveie når de blir lagt på nett eller blir sendt videre. Barn som møter overgripere via nettet, kan oppleve å få trusler på mobilen.

Slettmeg.no, en tjeneste som gir råd om hva du kan gjøre dersom bilder av deg har kommet på avveise, fikk 6177 henvendelser i 2013. De fleste henvendelser omhandlet sletting av uønskede profiler på ulike nettsteder samt fjerning av bilder eller videoer.

 

Råd til voksne

  • Snakk med barna om det å bruke mobil. Det er lett å bli misforstått og det er vondt å bli mobbet eller ertet via mobiltelefonen.
  • Lær barna at de må spørre om lov før de tar bilder av hverandre. Det er ikke morsomt å videresende pinlige eller rare bilder av andre. Man vet aldri hvor de havner.
  • Lær barna at de må spørre om lov før du gir bort andres mobilnummer
  • Hvis barn får ubehagelige eller truende oppringninger eller sms-er fra andre, skal de føle at det er i orden å snakke med voksne om det. Og omvendt skal de voksne være åpne for å snakke med barna om det.

 

 

                                                                                                                                   Reddbarna.no